Україна, Київ вул. Вишгородська, 12, оф. 208
+38 (044) 290 95 52

Все про УЛАСП, ОКУАСП. Кримінальна справа. Судова практика. Хто це? Що приховують? Альтернативи.

Музика з ліцензією для бізнесу слухать онлайн, скачати

УЛАСП ОКУАСП

29 жовтня 2021 року директора ГС УЛАСП та ГС ОКУАСП Олександра Нікіна спіробітниками СБУ було затримано за дачу хабаря

За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури міста Києва (див. на сайті генпрокуратури) Служба безпеки України затримала директора Організації колективного управління авторськими і суміжними правами Олександра Нікіна під час спроби підкупити народного депутата фракції «Слуга народу» Олександра Санченка через його помічника (див. на сайті СБУ). Його затримали на місці одразу після передачі грошей.

За ці кошти Нікін начебто пропонував відтермінувати або взагалі зняти з порядку денного парламенту законопроєкт № 5572 про авторські права. 

«Сума, що передана Нікіним та зафіксована правоохоронцями, – $100 тисяч. Окрім цього, пропонувалося передавати «потрібним особам» ще по $100 тисяч щорічно», – написав Тополя, додавши, що підкуп таки не вдався.

P.S. Раніше пана Нікіна вже затримували за хабар в 2009 року (див.детальніше)

Слід зазначити, що за рішенням суду було заарештовано рахунки організацій та здійснюється перевірка діяльності ОКУАСП та УЛАСП (напевно з метою виявлення звідки було отримано кошти для хабаря).

За наявною інформацією станом на липень 2022 року:

  • справу з обвинувальнми вироком направлено до суду;
  • УЛАСП, ОКУАСП позбавлено акредитації (детальніше в статті)

Відомі українські автори та виконавці оприлюднили схеми діяльності УЛАСП, ОКУАСП та повідомили про кримінальні справи

Після оприлюднення 03 березня 2021 року ексклюзивних плівок УЛАСП і ОКУАСП (дивитися з 27:30-38:55 хв.), в яких ймовірно міститься аудіозапис ЗУМ (зустріч членів правління організацій колективного управління авторськими й суміжними правами) про дії що можуть мати ознаки корупційних дій; акредитації; поділ грошей і таке інше, 05 травня 2021, на прес-конференції в Українському Кризовому Центрі, оприлюднено факти, отримані Сергієм Вусиком і його колегами, в рамках власного розслідування, тіньових схем у сфері авторського права, направлено звернення до Національної поліції з метою відкриття кримінальних справ.

Оприлюднена схема стосується ПО УЛАСП, ПО ОКУАСП, ГС УЛАСП, ГС ОКУАСП, ТОВ «ТММ Юкрейн» та низки пов’язаних осіб і є настільки вражаючою, що пропонуємо посилання для її перегляду (словами це вкрай складно стисло коментувати, а повний коментар тут). КИЇВ.NEWSROOM висвітлив у новинах Викриття тіньових схем у сфері авторських прав. У чиїх кишенях осідають роялті? УКМЦ 05.05.2021 (відео, довго).

Пропонуємо, у якості огляду, низку «гарячих» цитат прес-конференції, викладені також на slukh.media у матеріалі «Як відмивають гроші авторів музичних творів. Публікуємо текст розслідування»:

«Сьогодні ми оприлюднюємо одну зі схем багаторічного відмивання авторських грошей, а також за посиланням показуємо зв‘язки між ключовими особами, згідно даних відкритих реєстрів, які перетворили сферу авторських виплат на сімейну годівницю»;

«Судова справа завжди відбувається за позовом акредитованої організації ГС УЛАСП, генеральний директор якої Нікін Олександр Іванович. Особа яка була раніше засуджена, по якій відкрито низку кримінальних справ сьогодні і його компанія отримала державну акредитацію в сфері суміжних прав»;

«Власник ресторану не хоче судів і домовляється. Офіційно чи не офіційно, зі звітом чи без. Тут це вже не так важливо, бо контролює збір грошей тільки той хто сам і збирає – сучасний музичний рекет»;

«Тим більше коли ресторан не надає звіт, а так майже завжди – це розширює «політ фантазії» з відмивання грошей»;

«Коли чесних звітів майже не існує, організації попереджають власників ресторанів, магазинів, ТЦ, що їх не треба надавати, просто сплачуйте вчасно, а команда тіньовиків напише їх сама, щоб потім розподілити гроші так як «треба» – Нікін знає, що цикл «повітряного» заробітку повністю в його руках»;

«Саме тому сьогодні Міністр Економіки Петрашко Ігор Ростиславович намагаючись розібратись і навести лад в даній сфері не підписує Наказ по результатам проведеної акредитації. Наказ, за який раніше засуджена особа Нікін О.І., сьогодні позивається через суд до Міністра економіки, змушуючи Міністра його підписати»;

«…є відкрита справа в НАБУ відносно дій держ посадовців, та також виявлених інших умовних порушень під час акредитації»;

«PS. На даний час існує вже одна кримінальна справа проти організацій Нікіна О.І. за заявою видавництва УМІГ Мьюзік, яке представляє інтереси багатьох українських авторів і яка не погодилась з утвореними схемами, принципами розподілу грошей, та формуванням фальшивих звітів.

PS2. На даний час від авторської спільноти ГО УААСП зареєстрована заява в поліцію відносно даних тіньових схем, руху грошей від користувачів до акредитованих організацій через прокладки, що є прямим порушенням Закону України про колективне управління».

Отже, в сухому залишку користувача, що уклав угоду з «ризиковим контрагентом» (проти керівництва якого і дій якого відкрито низку кримінальних справ) ближчим часом можуть очікувати наступні незручності:

  • розслідування питань стосовно УЛАСП щодо виведення грошових коштів у готівку та нечесних звітів;
  • використання творів/фонограм права на які було вилучено, проте користувача не повідомлено УЛАСП (таке використання не охоплюється договором і користувач незахищений);
  • виклики у нацполіцію для надання пояснень під протокол та інших слідчих дій, направлених на з’ясування всіх деталей;
  • зустрічні перевірки контролюючих органів, зокрема податкової, за зверненням нацполіції;
  • доведення непричетності до участі в схемах виведення грошових коштів у готівку через УЛАСП та ін.

Подальше продовження співпраці з зазначеними вище організаціями, з урахуванням описаних ризиків, потребує прискіпливої уваги бізнесу і швидкої реакції.

Адвокати рекомендують для уникнення можливого звинувачення у співучасті у вищезазначених схема переглянути доречність співпраці з УЛАСП та ОКУАСП.

Хто такі УЛАСП та ОКУАСП?

УЛАСП та ОКУАСП в конкурентній боротьбі з ExpertMusic не цураються нічого, ані брудних технологій, ані маніпуляцій, і застосування методів НЛП у перемовинах з користвачами. Роблять це здебільшого на анонімних інтернет сторінках та в усних перемовинах, що ускладнює боротьбу з пошиненням недостовірної інформації. В цій статті ми надамо виключно факти, а висновки кожен зробить для себе сам.

Отже, існує чотири організації УЛАСП та ОКУАСП:

З травня 2019 року перші дві організації ПО УЛАСП та ПО ОКУАСП виключено з реєстру організацій колективного управління України та видані їм свідоцтва втратили чинність (додатково підтверджується листом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі МЕРТ))

З першими двома (ПО УЛАСП та ПО ОКУАСП) все зрозуміло, наразі вони вже не мають жодного відношення до колективного управління і не мають права займатись такою діяльністю.

ГС ОКУАСП отримала свідоцтво організації колективного управління восени 2020 року, але як і решті 18 організаціям які мають таке свідоцтво його недостатньо для діяльності в сфері публічного виконання (збір роялті з закладів торгівлі, громадського харчування та інших). Відповідно до п.4 та 5 статті 12 Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” для збору роялті з закладів потрібно ще отримати відповідну акредитацію та свідоцтво на цю діяльність.

Наразі, ГС ОКУАСП як і іншим 17 організаціям колективного управління заборонено здійснювати діяльність по збору роялті з закладів тому що для цього необхідно отримати свідоцтво акредитованої організації, якого у ГС ОКУАСП не має.

ГС ОКУАСП не має та ніколи не отримає свідоцтво акредитованої організації, тому що його може отримати лише одна організація, яка представляє більшість авторів та правовласників зі всього світу – цією органзацією є громадське об’єднання Українське агентсво авторських та суміжниж прав (представляє практично всіх українських та іноземних авторів є єдиною організацією з України яка має міжнародне визнання та є членом міжнародної конфедерації авторських товариств CISAC).

Тобто, повноваження на співпрацю з закладами торгівлі та громадського харчування має тільки ГС УЛАСП. Але на практиці намагаються протиснути свідоцтвом ГС УЛАСП укладення угоди одразуз трьома цими посередниками, щоб додати до вартості комісійні всіх трьох. Далі про ГС УЛАСП.

Судова практика – програш ГС УЛАСП з рахунком 2 : 0

Останні декілька років ГС УЛАСП безпідставно, не маючи відповідних повноважень від правовласників подавала позови до закладів торгівлі та громадського харчування з вимогою сплачувати йому штрафи в розмірі близько 200 тис. грн. за публічне виконання фонограм музичних творів.

З самого початку подачі судових позовів наші адвокати проаналізували та дійшли висновку, що ГС УЛАСП не має жодних повноважень для подачі таких позовів про сплату майже 200 тис. начебто отриманих збитків.

Судова практика в судах перших інстанцій на протязі остатніх років була різна і крапку в цьму мав поставити Верховний суд.

Нарешті, в лютому 2021 року наші адвокати довели нашу позицію у вищій судовій інстанції Україні – Верховному суді, що ГС УЛАСП не має повноважень звертатись з такими судовими позовами. Нижче посилання на рішення Верховного суду України в яких чітко визначено відсутність повноважень у ГС УЛАСП на зверення до суду з такими позовами:

Рішення Верховного суду підтвердили безпрограшну судову практику ExpertMusic і поставили жирну крапку на всіх позовах ГС УЛАСП та сформували єдини практику, в якій всі суди нижчих інстанцій відмовляють ГС УЛАСП в позовах на підставі відсутності у ГС УЛАСП повноважень!

За безпідставно подані позови ГС УЛАСП відшкодував всім нашим клієнтам витрати на правову допомогу

До жодного клієнта ExpertMusic, наразі немає жодного судового позову, ані від ГС УЛАСП, ані від будь-яких третіх осіб

ГС УЛАСП відкликала всі подані судові позови до клієнтів ExpertMusic та компенсувала витрати на юридичну допомогу (див. рішення суду від 01.04.2021) (див. ще одне рішення суду від 06.04.2021) (див. ще одне рішення суду також від 06.04.2021)(див. ще одне рішення суду також від 06.04.2021)

Безпідставне твердження ГС УЛАСП, що тільки ГС УЛАСП має право на збір роялті за суміжні права

ГС УЛАСП розповюджеє вигадане хибне бачення про свою монополію на збір роялті за публічне виконання фонограм у музичних творів в закладах.

Суть хибного твердження ГС УЛАСП полягає в тому, що:

  • ГС УЛАСП є єдиною акредитованою організацією серед всіх організацій колективного управління (далі – ОКУ) та що всім ОКУ заборонено діяти в сфері діяльності акредитованих ОКУ. Хибність твердження полягає в тому, що заборона розпосюджується тільки на ОКУ і в жодному разі не стосується правовласників;
  • виключно з ГС УЛАСП користівачі мають укласти угоду до початку використаня музики посилаючись на ч. 3 статті 20 Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” в якій зазначено “…3. Користувачі зобов’язані до початку використання у своїй діяльності об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім випадків, передбачених цим Законом та Законом України “Про авторське право і суміжні права”, укласти з організацією колективного управління, яка здійснює управління майновими правами у відповідній сфері, договір про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав…Хибність твердження полягає в тому, що в нормі на яку посилається ГС УЛАСП чітко визначено “крім випадків визначених Законом України “Про авторське право і суміжні права””, а п.2 статті 40 цього закону Закону України “Про авторське право і суміжні права” визначено: “Майнові права виробників фонограм і виробників відеограм можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору, в якому визначаються спосіб використання фонограми (відеограми), розмір і порядок виплати винагороди, строк дії договору, строк використання фонограми (відеограми), територія, на яку розповсюджуються передані права, тощо.”
  • до вилучення прав з управління ГС УЛАСП правовласники не можуть видавати дозволи та ліцензії на музику посилаючись на п.12 статті 13 Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” “12.Правовласники можуть також вилучити свої майнові права з управління організації, що акредитована для здійснення розширеного колективного управління правами. У такому разі на території України управління майновими правами, вилученими з колективного управління, може здійснюватися правовласником.” Хибність твердження полягає в тому, що в нормі Закону чітко визначено за винятком  Закону України “Про авторське право і суміжні права”, в ст.45 якого визначено “суб’єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами: а) особисто; б) через свого повіреного; в) через організацію колективного управління. Тобто, є три паралельних шляхи управління правами і правовласник завжди може сам розпоряджатись своїми правами, а в разі бажання ще й визначити повіреного. Це твердження також визначено в рішенні Верховного суду України Справа №  910/18772/19 позов ГС УЛАСП до ТОВ СПОРТДЕЛЮКС (дивітся рішення Верховного суду) “…6.30. Водночас, слід відрізняти право на управління майновими правами та право правовласника щодо розпорядження майновими правами. Верховний Суд наголошує, що право на колективне управління майновими правами суб`єктів суміжних прав не слід ототожнювати із правами самого суб`єкта суміжних прав, включаючи право на розпорядження ними, яке виникає і здійснюється відповідно до цивільного права та Закону № 3792-XII. Набуття організацією колективного управління на підставі положень Закону № 2415-VIII прав на здійснення функцій з управління не призводить до виникнення у такої організації майнових суміжних прав на відповідні об`єкти суміжних прав…”

Що приховує ГС УЛАСП? (ризики співпраці)

  • з 2010 року як були створені ПО УЛАСП та ПО ОКУАСП до сьогодні, за 10 років своєї діяльності, вони не сплатили роялті жодному іноземному автору та більшості українських авторів;
  • з 2019 року ПО УЛАСП та ПО ОКУАСП позбавлені права займатись колективним управлінням і їх виключено з реєстру організацій колективного управління України, а видані їм свідоцтва втратили чинність (додатково підтверджується листом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі – МЕРТ)).
  • ГС ОКУАСП, як і іншим 17 організацій колективного управління, заборонено здійснювати діяльність по збору роялті з закладів торгівлі та громадськго харчування, тому що відповідно до п.4 та 5 статті 12 Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” для цього треба мати свідоцтво акредитованої організації, якого у ГС ОКУАСП не має;
  • договір, який пропонуються до підписання ГС УЛАСП, не містять в собі ані відповідальності уразі отримання претензії від правовласника або ГС УААСП, ані жодного обов’язку ГС УЛАСП перед платниками (користувачами);
  • типовий договір з ГС УЛАСП неможливо припинити його дію без позову до суду;
  • є альтернатива укладенню договору з ГС УЛАСП, як посередником. Існує можливість отримати ліцензію на музику безпосередньо від правовласника, наприклад у ExpertMusic, за значно нижчою вартістю та якісним сервісом;

Звернувся ГС УЛАСП або інша ОКУ. Що робити?

Уразі звернення до Вас ГС УЛАСП або іншої ОКУ рекомендуємо не витрачати час на переговори та суперечки, а запропонувати представнику ГС УЛАСП письмово викласти їх пропозицію співпраці та надати письмовий проект угоди.

Отримавши пропозицію та проект угоди надайте на вивчення кваліфікованому юристу для того щоб він проаналізував їх і подготував свої пропозиції. Якщо не маєте штатного юриста та не бажаєте витрачати кошти на залучення зовнішнього фахівця, пропонуємо безкоштовно, без будь-яких додаткових умов, скористатись допомогою наших адвокатів:

  • отримати доступ до вже розроблених та перевірених на практиці дієвих шаблонів проектів відповідей на листи, претензіії, а такж відзиви на судові позови;
  • проаналізувати з нашим адвокатом ситуацію та отримати рекомендаціїї як вийти з ситуації без втрат;
  • підготувати проект відповіді на лист, пропозицію, претензію, відзив на судовий позов, тощо;
  • якщо вирішили укласти угоду з ГС УЛАСП підготуємо протокол розбіжностей до договору с ГС УЛАСП, щоб захистити Ваші інтереси, в частині відповідальності ГС УЛАСП уразі претензій третіх осіб, зафіксувати обов’язки ГС УЛАСП перед Вами, Ваше право припинити дію договору в будь-який момент за Вашим бажанням, тощо (див. нижче на що звернути увагу в договорі).

P.S. Чому ми допомогаємо безкоштовно? Тому що зацікавлені в розбудові цивілізованого конкурентного ринку в Україні.

На що треба звернути увагу в договорі з ГС УЛАСП?

  • з ким Вам пропонують укласти договір. Рекомендуємо не укладаи договори з ПО УЛАСП, ПО ОКУАСП тому, що вони позбавлені права здійснювати колективне управління (лист МЕРТ). Вам можуть аргументувати, що вони тільки посередник чи що так дешевше, що так ви одразу отримаєте і авторські права – так незаконно (вони позбавлені статусу ОКУ) так дорожче, Ви не отримаєте авторські права на жоден популярний іноземний твір;
  • відсутність будь-якої відповідальності перед Вами, відсутність обов’язків з відшкодування коштів уразі претензій правовласників та інших ОКУ;
  • неможливість припинення дії договору та щорічний ріст розміру роялті;
  • інші обмежання Ваших прав.

Якщо Ви прийняли рішення співпрацювати з ГС УЛАСП – вимагайте проект договору саме з ними, а не через ще одних безвідповідальних посередників ПО УЛАСП та ПО ОКУАСП. Єдиний вихід як захистити ваші права та інтереси за договором з ГС УЛАСП – це підписати разом з договором протокол розбіжностей, в якому прописати частину пунктів договору в іншій редакції, яка захистить Ваші права та інтереси. Якщо Ви підпишите договір разом з протоколом розбіжностей, він буде діяти з урахуванням змін зазначених в протоколі. Навіть якщо ГС УЛАСП не підпише протокол розбіжностей він автоматично почне діяти через 20 днів з моменту його отримання ГС УЛАСП. Необхідно відправити підписаний договір разом з протоколом розбіжностей цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Наші адвокати вже підготували такий протокол розбіжностей і готові безкоштовно його надіслати на Ваш запит.

Ми зацікавлені в розбудові цивілізованого і конкурентного ринку, тому пропонуємо безкоштовно надати Вам підготовлений адвокатами протокол розбіжностей.

Як припинити договір з ГС УЛАСП?

Якщо бажаєте припинити договір з ГС УЛАСП і незнаєте як це зробити – пропонуємо безоплатно допомогу наших адвокатів:

  • проаналізувати підписаний договір та запропонувати як можна його припинити;
  • уразі необхідності підготувати позовну заяву для припинення договору через суд та здійснити супровід цього судового процесу до його завершення.

Альтернатива ГС УЛАСП та будь-яким іншим організаціям колективного управління

Уразі не бажання співпрацювати з ГС УЛАСП та іншими організаціями колективного управління, є альтернативний варіан – отримати ліцензію на використання музики у власному закладі у ExpertMusic як правовласника (ознайомитись з музикою ExpertMusic) за нижчою вартістю ніж у ГС УЛАСП як посередника (дізнатись вартість ліцензії на музику від ExpertMusic).

ТОВ “Індормедіа”засноваником якої є ExpertMusic має безпрограшну судова практику з ГС УЛАСП по музиці з каталогу ExpertMusic.

Порівняння ліцензіі на музику від ExpertMusic (суміжні та авторські права) та від ГС УЛАСП (суміжні права) та незабаром визначеною акредитованою по авторським правам ОКУ (авторські права).

Єдина перевага ГС УЛАСП (суміжні права) та незабаром визначеною акредитованою по авторським правам ОКУ (авторські права) – це більший обсяг музики яку отримаєте можливість правомірно використовувати. Ви отримаєте право використовувати будь-яку музику, за винятком вилученої правовласниками. Тобто, для того щоб дізнатись яку музику Ви можете використовувати, треба постійно перевіряти чи не вилучена вона з репертуару ГС УЛАСП та визначеною акредитованою по авторським правам ОКУ. Наразі нам відомо про вилучення з репертуару ГС УЛАСП каталогу компанії Комп мьюзік та вилучення каталогу ExpertMusic.

Перша перевага ExpertMusic у порівнянні з ГС УЛАСП та іншими ОКУ – це зручність використання музики, а саме:

  • отримуєте не тільки саме право на використання музики, а й одразу доступ до самої бази музики і Вам не потрібно постійно перевіряти чи вилучен якийсь трек з управління чи ні – просто слухаєте та скачуєте з бази будь-який твір;
  • доступ до 40 музичних онлайн радіоканалів без реклами з оновлюваною в них музикою, щоб ніколи не займатись взагалі підбором та оновленням музики;
  • одразу отримаєте доступ до прослуховування та скачування понад 200 вже готових збірників, плейлистів веріфікованих по стилям, темпам музики, галузям, маркетинговим цілям впливу на відвідувачів, тощо;
  • зручний механізм створення своїх збірників та плейлистів. База музики класифікована по стилям, темпам, язику слів в музиці, темам (Новий рік, 8 березня …), настроям який буде створювати відвідувачам, галузям та дизайну закладів, а також для фахівців музика веріфікована по інструментам та типам голосів виконавців;
  • отримаєте доступ до музичного порталу з базою музики, плейлистами, які зможете скачати, а також слухати онлайн радіоканалы;
  • якщо у Вас в закладі є планшет або смартфон Ви маєте можливість стягнути мобільний додаток з AppStore чи Google play market;
  • якщо бажаєте слухати музику онлайн з компьютера чи ноутбука маєте можливість скористатись веб версією мобільного додатка;
  • ви маєте можливість використовувати нашу музику з будь-якого пристрою, який маєте в наявності в закладі, хоч скачати mp3 на флешку.
Демо-відео музичного порталу

Друга перевага ExpertMusic у порівнянні з ГС УЛАСП та іншими ОКУ – це сервіс та умовіи співпраці:

  • наявність служби підтримки клієнтів в якій можете звернутись та отримати допомогу адвоката, музичного редактора, аудіомаркетолога, IT фахівця;
  • прозорі умови співпраці та повна матеріальна відповідальність чітко прописана в договорі;
  • вразі бажання можливість припинити свівпрацю в будь-який момент без будь-яких формальностей (не треба підписувати додаткові умови, писати листи з повідомлення про вручення).
Демо-відео мобільного додатку

Третя перевага ExpertMusic у порівнянні з ГС УЛАСП та іншими ОКУ – це значна економія коштів, часу та відсутність необхідності залучення додаткових фахівців та підрядників:

  • економія грошових коштів в 3-4 рази;
  • економія грошових коштів та часу на підбір музики та залучення додаткових підрядників;
  • економія часу та коштів на юриста та адвоката вразі претензій та позовів до суду стосовно використання музики з каталогу ExpertMusic від третіх осіб та/або ОКУ (готуємо проекти відповідей та надаємо адвоката для захисту інтересів в суді);
  • повна матеріальна відповідальність за використання музики з каталогу ExpertMusic.